top of page

Hjälptelefoner och
information om psykisk hälsa

I alfabetisk ordning

OBS! Om du är i behov av akut hjälp eller har överväldigande suicidala tankar:

Ring 112 eller kontakta/gå till närmaste vårdcentral eller sjukhus.

Något som fattas eller inte stämmer?

Jag uppskattar jättemycket om du vill kontakta mig med information om rätt uppgifter.

Alkoholhjälpen

Här finns information, stöd och hjälp för dig som funderar på dina alkoholvanor. Du som vill förändra ditt drickande och för dig som är anhörig.

Alla kvinnors hus

Alla kvinnors hus är en ideell och partipolitiskt obunden organisation ger samtalsstöd, rådgivning och erbjuder skyddat boende till kvinnor, män, HBTQ+ och barn.​

 

Anonyma alkoholister

Anonyma Alkoholister, är en gemenskap av män och kvinnor, som delar sina erfarenheter, sina förhoppningar och sin styrka med varandra för att söka lösa sitt gemensamma problem och hjälpa andra att tillfriskna från alkoholism.

 

Anonyma Narkomaner, NA

Anonyma narkomaner finns för dig som har problem med lagliga eller olagliga droger, inklusive alkohol. Du får hjälp att sluta använda droger.

Brottsofferjouren/ Victim Support Sweden

Här kan du få stöd om du blivit utsatt för ett brott, blivit vittne eller är anhörig. Du behöver inte ha polisanmält något för att få stöd.

Here you can receive support and information. Victim Support Sweden can listen, give you advice and tell you about the legal process and what rights you have.

Bufff

Bufff finns för dig som har en förälder eller familjemedlem i fängelse, häkte eller frivård. Med många frågor och mycket känslor som snurrar runt, kan det vara skönt att veta att du inte är ensam. Vi finns här och kan hjälpa dig.

Som förälder, syskon, mor- och farförälder och familjehem är du naturligtvis också välkommen att kontakta oss för råd och stöd.

Ditt Ecpat

Ditt ECPAT är en plats för alla under 18 år. Här kan du få hjälp, stöd och kunskap om bilder, sexuella kränkningar, hot och övergrepp på nätet eller IRL. Ditt Ecpat kan också hjälpa dig ta ner nakenbilder som har spridits på nätet.​

 

Fempowerment

Kvinno- och tjejjouren Fempowerment erbjuder hjälp, stöd och kostnadsfri juridisk rådgivning på olika språk till kvinnor, tjejer, transpersoner och ickebinära som är eller har varit utsatta för våld av någon närstående. 
Fempowerment erbjuder stödsamtal. De kan även stötta i kontakt med olika myndigheter såsom socialtjänsten, polisen, domstolen, migrationsverket, Skatteverket och kronofogden. Stödsamtalen kan även ske över telefon, videosamtal eller personligen på deras kontor på Kungsholmen i Stockholm.
 

FMN – Riksförbundet Föräldraföreningen mot narkotika
FMN är en ideell organisation med huvudsakliga verksamhet att rikta sig till anhöriga – föräldrar, syskon och kamrater. Sidan förebygger genom information, föräldrasamverkan, kurser samt direkta insatser i barnens närmiljö.

​Friguiden

Ett inspirationsmaterial för dig som brottas med ADHD, kriminalitet eller missbruk​.

 

Hjärnkoll
Att öka öppenheten om psykisk ohälsa är Hjärnkolls viktigaste uppgift. Motorn i arbetet är våra 300 engagerade och kunniga ambassadörer i alla åldrar som föreläser om sina erfarenheter av psykisk ohälsa. Ambassadörerna leder utbildningar, startar diskussioner, arrangerar etikcaféer och mycket annat – på skolor, arbetsplatser, myndigheter och ute i samhället. De syns och hörs också ofta i media. Allt för att visa att psykisk ohälsa inte är något att vara rädd för.

 

Indra – queer-, trans- och tjejjour

Till oss är du som definierar dig som ung tjej, queer och/eller transperson, 10 – 25 år, välkommen med alla dina frågor och funderingar. Du kan vara helt anonym och vi har tystnadslöfte.

En del hör av sig till oss för att de varit utsatta för våld, sexuella övergrepp eller för att de har det jobbigt hemma på något sätt. Andra hör av sig för att de vill prata om skolan, relationer, eller bara behöver lite stöd och pepp. Inga ämnen är för stora eller för små.​

 

Kvinnofridslinjen 
Kvinnorfridslinjen är en nationell stödtelefon för dig eller anhöriga som utsatts för hot och våld. Linjen är öppen dygnet runt och samtalet syns inte på telefonräkningen. Tel. 020 50 50 50

 

Mind Forum

Ett digitalt forum där livet får vara precis som det känns

Här diskuteras allt det där som kallas livet. Mind Forum är en trygg plats på nätet där du anonymt kan prata om livet när det känns tufft. Du kan dela med dig, ge och få stöd, läsa fakta om psykisk ohälsa samt läsa andras berättelser.

Mind för psykisk hälsa

Mind har arbetat med psykiska hälsa sedan 1931. Vi arbetar med att sprida kunskap och information, samtidigt som vi driver stödverksamheter för personer som mår psykiskt dåligt. Mind är en ideell förening med cirka 2000 medlemmar och en styrelse tillsatt av årsmötet. I våra stödverksamheter arbetar närmare 100 volontärer som svarare.
 

Minds föräldratelefon 
Vår uppgift är att med barnet i fokus hjälpa dig att se och utveckla din egen förmåga. Föräldratelefonen ger dig möjlighet att tänka tillsammans med någon. Att vrida och vända och få råd och stöd. Våra svarare är Föräldratelefonens viktigaste verktyg. Alla har lång erfarenhet av arbete med barn, ungdomar och föräldrar och har yrkesutbildning, antingen som psykolog eller socionom. Alla svarare arbetar ideellt. Tel.  020-85 20 00

 

Näthatshjälpen – Make Equal

Här söker du information eller tips om du eller någon du känner har blivit utsatt för näthat.​

 

Pegasus råd – och stöd

Pegasus är RFSL Ungdoms verksamhet som riktar sig till dig som är hbtqi-person mellan 15-25 år och som har erfarenhet av, eller funderingar kring, sex mot ersättning. Vi har en anonym chatt som heter Pegasuschatten och en stödverksamhet som heter Pegasus Råd & Stöd, där du kan prata med en kurator och få stöd i frågor som du funderar på. Vi utbildar också yrkesverksamma som möter unga i sitt arbete.

​PrevenTell

Nationell hjälplinje för dig som upplever att du tappat kontrollen över din sexualitet, kanske känner oro för tankar och handlingar eller är rädd att göra dig själv eller andra illa. Hos PrevenTell får du möjlighet att prata anonymt med någon som har stor erfarenhet av liknande frågor, kan ge dig stöd och råd och sedan hjälpa dig vidare till behandling om du vill och behöver. Även för anhöriga och vid allmäna frågor om sexuellt problembeteende. Bakom PrevenTell står ANOVA.

PrevenTells telefontider är vardagar mellan kl. 12-15. Du kan ringa dygnet runt, året om och lämna meddelande – så ringer de upp dig från dolt telefonnummer senast nästkommande vardag. Tel. 020 66 77 88

Psykologiguiden
Kanske undrar du var gränsen går mellan att må psykiskt dåligt och psykisk sjukdom? Eller om dataspelande är farligt? På Psykologiguiden finns information om psykologi och psykisk hälsa inom en mängd områden. Här kan du dessutom hitta en psykolog i deras sökverktyg.
 

Rädda Barnen för barn och unga

Här har vi samlat råd och tips till dig som är barn eller ung om vart du kan vända dig om du behöver hjälp. Här finns också information om Rädda Barnens verksamheter som du kan nå via nätet eller telefon.

Rädda Barnen för föräldrar

Du som förälder är den viktigaste personen i ditt barns liv och du vill ge ditt barn de bästa förutsättningarna för att vara trygg, utvecklas och må bra. Rädda Barnen vill finnas där som någon du kan vända dig till för att få stöd och kunskap om hur du kan stötta, vägleda och ställa lagom krav. På denna sida hittar du råd, tips och information om hur du kan prata med barn om svåra och känsliga frågor.

Självmordslinjen

Självmordslinjen är till för dig som har tankar på att ta ditt liv eller har en närstående med sådana tankar. Du når oss via telefon 90101chatt eller mejl. Vi har öppet dygnet runt, varje dag. Vid akut självmordsrisk bör du ringa 112.

Storasyster

Hos oss kan du få stöd och hjälp när du utsatts för sexuella övergrepp. Du kan vara helt anonym och vi har flera stödfunktioner; chatt, samtalsstöd, samtalsgrupper, juridiskt stöd och medföljning.

​Stressgäris

Stressgäris är en plattform och ett community för kvinnor och icke-binära som lider av stressrelaterad psykisk ohälsa. Detta kan i praktiken betyda att man som individ känner sig stressad, är sjuk i utmattningssyndrom eller återhämtar sig från utmattningssyndrom/-depression. I Stressgäris stöttar vi varandra genom guidning, rekommendationer, tips och empati.​

 

Storasyster

Storasyster erbjuder stöd till de som blivit utsatta för våldtäkt eller andra sexuella övergrepp. De arbetar stödjande och kunskapshöjande för ett jämställt samhälle fritt från sexuellt våld. Är du förälder, partner, syskon, vän eller annan närstående till någon som har utsatts för sexuella övergrepp kan du också söka stöd hos Storasyster.

Stöd efter övergrepp

Detta är en hemsida som samlat länkar till verksamheter som kan vara till stöd efter ett sexuellt övergrepp. Sidan riktar sig till utsatta, dess anhöriga och till yrkesverksamma som möter målgruppen i sitt arbete och drivs av organisationen Storasyster.

Suicide Zero
Suicide Zero är en ideell organisation som arbetar nationellt för att radikalt minska självmorden. I Sverige är i dag självmord den vanligaste dödsorsaken bland unga och självmordsförsöken bland unga ökar. Ungefär en ungdom under 19 år tar sitt liv varje vecka. Den åldersgrupp där flest tar sitt liv är 65+. Suicide Zero använder den ideella organisationens kraft för att påverka politiker och allmänheten så att självmorden kan minska.
 

Svenska Röda Korsets tips och råd kring psykisk hälsa

När allt inte är som vanligt är det naturligt att känna oro och stress. Eller ångest. Det finns mycket du kan göra för att själv hantera din situation eller vara ett stöd för andra. Röda Korset delar med sig av råd kring vad du kan göra på egen hand för att må bättre och hur du kan hjälpa andra. I länken finns texter, filmer och tipslistor.

Svenska Röda Korsets vårdförmedling och behandlingscenter för krigsskadade och torterade

Svenska Röda Korset har en mängd olika typer av stöd och hjälp som de erbjuder. Bland annat driver de behandlingscenter för vård och behandling till personer som lider av trauman från krig, tortyr eller svåra flyktupplevelser. De ger också vård, råd och stöd till papperslösa och andra migranter som faller utanför samhällets skyddssystem. På deras hemsida finns även mycket annan information för den som t ex lider av psykisk ohälsa eller önskar stöd med familjeåterförening.

Terrafem – helpline for women in several languages!

Terrafem är en ideell organisation som arbetar för kvinnors och flickors rätt att leva utan mäns våld och dominans. Sveriges enda rikstäckande jourtelefon för kvinnor med utländsk härkomst. Terrafem driver även en juristjour och erbjuder tjejhusboende och en kvinnojour.

Jouren hjälper dig med stöd och råd på ditt eget språk och i kontakter med myndigheter och andra organisationer.

Terrafems jourkvinnor behärskar tillsammans 66 språk.

​Tel. 020-521010

 

​Tjejzonen

Tjejzonen erbjuder stöd via chatt, mejl, samtal och Storasystrar.

​TRIS - Tjejers Rätt i Samhället

TRIS är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening som aktivt arbetar mot hedersrelaterat våld och förtryck. TRIS möter unga kvinnor och även män som utsätts för eller riskerar att utsättas för hedersrelaterat förtryck och våld. TRIS har även särskild kompetens i att möta ungdomar som har en intellektuell funktionsnedsättning och som riskerar att utsättas för hedersrelaterat våld och förtryck.

TRIS jourverksamhet består av TRIS nationella jourtelefon som både vänder sig till dig som hjälpsökande och till dig som yrkesverksam. Till TRIS nationella jourtelefon kan du vända dig anonymt för att få stöd och råd både som yrkesverksam och som hjälpsökande. Tel. 010-255 9191

Tystna inte

Här finns råd från Brottsofferjouren om du eller någon annan blivit utsatt för näthat eller andra former av hot och hat. Det kan handla om flera olika typer av brott eller kränkningar. Alla har rätt att säga vad de tycker på nätet. Men det finns gränser. Ingen ska behöva bli hotad, hatad och kränkt. Så blunda inte, säg ifrån och stötta den som blivit utsatt. ​

 

Under kevlaret

Under kevlaret är en ideell organisation som vill få killar att känna sig tryggare i att uttrycka känslor, be om hjälp och stötta varandra. Chatt för killar öppen sön-tors 20-22, där du kan prata om till exempel ensamhet, break-ups, ångest och prestationsångest, familjeproblem, drogproblem, sex, kärlek med någon som lyssnar.

Chatten är till för dig som identifierar sig som ung/ung vuxen kille, man, ickebinär.

Unga relationer

Ungarelationer.se ger stöd och information till dig under 20 år som blir utsatt i din relation, är kompis till någon som blir det, eller är den som utsätter. Det kan vara pågående eller ha hänt tidigare.

Vår chatt är öppen varje kväll kl 20-22

Här kan du också läsa om olika typer av våld, varningstecken och hur en bra relation kan vara.​

​Unizon

Unizon har jourer runt om i landet som erbjuder stöd åt kvinnor och tjejer via telefon och andra insatser.​

 

VOOV

VOOV ger tillfälliga jourhem till djur så  våldsutsatta kan fly. De flesta skyddade boenden i Sverige saknar idag möjlighet för våldsutsatta att kunna ta med sina husdjur. Något som gör att många väljer att stanna kvar i rädsla att djuret ska råka illa ut om det lämnas kvar. VOOV förmedlar därför tillfälliga jourhem för djuren under tiden ägaren är på skyddat boende.

Välj att sluta

Funderar du på om ditt beteende är okej? Ring oss!

Välj att sluta är en nationell telefonlinje för dig som vill få hjälp att förändra ett kontrollerande eller våldsamt beteende. Hos oss får du möjlighet att prata anonymt med en rådgivare som har stor erfarenhet av dessa frågor. Här får du stöd och råd, vi kan även hjälpa dig vidare till behandling om du vill och behöver. Är du utsatt för våld eller har frågor om ilska, kontrollerande och våldsamt beteende är du också välkommen att ringa till oss.​

 

Äldrelinjen

Längtar du efter någon att prata med? Vi är bara ett samtal bort. Ring Äldrelinjen på tel: 020-22 22 33, vardagar 8-19 och helger 10-16, för att prata med någon av våra volontärer.​

1177 Vårdguidens lista med patient- och närståendeföreningar vid psykisk ohälsa och beroende

Här finner du en lista med föreningar och organisationer som ger stöd i hela landet genom exempelvis information och stödsamtal. Du kan komma i kontakt med andra som har liknande erfarenheter eller svårigheter som du själv. Du behöver inte vara medlem för att ta kontakt.

1177 Vårdguiden, Tema psykisk hälsa

Här finns information och länkar kring psykisk hälsa och ohälsa, diagnoser, behandling och mycket annan information. Längst upp till vänster kan du välja den region som du är intresserad av att söka vård inom.​

bottom of page